Dé checklist voor een complete lenteschoonmaak!

Zo maak je weer een frisse start in je huis

Geplaatst op 29 februari 2024
Dé checklist voor een complete lenteschoonmaak!

Dé checklist voor een complete lenteschoonmaak!

Zo maak je weer een frisse start in je huis

De mooiste tijd van het jaar komt eraan: de lente! Tijd voor de grote lenteschoonmaak dus. Zo eentje waarbij je je hele huis in een weekend van onder tot boven grondig onder handen neemt.  

Waarom net in de lente schoonmaken? Een eerste reden is dat niemand in de winter de grote schoonmaak wil doen, toch? Als het koud en donker is, wil je gewoon lekker in de zetel zitten. Maar de lente is ook het begin van het hooikoortsseizoen! Dus goed stofzuigen en vegen is nodig om de pollen uit je huis te krijgen. Bovendien is de lenteschoonmaak ook een goede manier om even op de reset-knop te drukken. Door je spullen gaan en beslissen wat overbodig is, is goed voor je mentale gezondheid. Het helpt om je stress te verminderen. Sorteren, weggooien, verkopen, herschikken: de lenteschoonmaak betekent ook een nieuwe start! Fris het voorjaar in!

Heerlijk! Maar waar begin je? Hoe pak je zo’n grondige lenteschoonmaak aan? Welke kamers of plekjes mag je zeker niet vergeten? Wij zorgen alvast voor een handige checklist! Zo verlies je geen taken uit het oog en bovendien geeft het een goed gevoel om een taak af te kunnen vinken!

 

CHECKLIST

1. Wees voorbereid:

 • Plan je lenteschoonmaak goed in op voorhand zodat er niets tussen kan komen. 
 • Bespaar jezelf de stress van een té strakke planning en spreid je lenteschoonmaak over meerdere opeenvolgende dagen.
 • Ga kamer per kamer te werk en begin boven: slaapkamers, badkamer, daarna keuken, woonkamer, bureau en ten slotte de wasplaats. Beschouw elke afgewerkte kamer als ‘afgesloten’. Zo vermijd je dat je die terug vol zet met materiaal uit de volgende kamers.
 • Doe niet alles door elkaar (bvb eerst overal stofzuigen). Vaak val je dan namelijk van het een in het ander en dreig je een hoop te vergeten. Of ben je het halverwege beu en ligt alles nog overhoop. 
 • Zorg dat je kwalitatief materiaal in huis hebt: stoffer, voldoende microvezeldoekjes, producten voor alle oppervlakken, stofzuiger, handstofzuiger voor de plinten, vloerreiniger, matrasreiniger, …

2. Volg deze stappen in elke ruimte:

 • Ruim de kamer op en gooi weg wat je niet meer gebruikt. 

  Tijdens je grote lenteschoonmaak stuit je altijd op rondslingerende en overbodige spullen die je niet meer nodig hebt. Sorteer ze meteen met behulp van 3 dozen of zakken: een voor spullen die naar het containerpark mogen, een tweede voor spullen die je naar vrienden of de kringloopwinkel brengt en een laatste voor items die in een andere kamer thuishoren.

  Zorg vervolgens dat alles wat mag blijven in kasten of dozen opgeborgen wordt. Zo kan jij in één vlotte beweging de kamer poetsen.

 • Maak de kamer stofvrij 

  Ga er eerst met de stofzuiger door. Haal spinnenwebben weg, stof alles - van hoge kasten tot de plinten - af met een plumeau of stofdoek. Verschuif de meubels zodat je elk hoekje en kantje stofvrij maakt. Ga door de radiatoren met een flexibele borstel. Denk ook aan vaak vergeten plekken zoals gordijnroedes, lichtschakelaars, stopcontacten en plinten.

Hulpmiddelen voor regelmatig onderhoud: 

DO7296S DOMO Robotstofzuiger met dweilsysteem en app

De DOMO robotstofzuiger DO7296S is dé schoonmaakhulp in huis. Hij neemt het stofzuigen en dweilen voor jou uit handen. Zo heb je zelf meer tijd om leuke dingen te doen. Wanneer en waar in huis je maar wil, stofzuigt of dweilt de robot de kamer. Stel het toestel in via de afstandsbediening of met de bijhorende app op de smartphone. Kies het gewenste reinigingsprogramma en de robot doet de rest. De robotstofzuiger werkt op alle vloertypen en keert automatisch terug naar zijn oplaadstation als de batterij bijna leeg is.

DO242SV DOMO Steelstofzuiger BLDC 2-in-1 - 0,55 L – 21,6 V - 26 min

De steelstofzuiger DO242SV van DOMO heeft een hoge zuigkracht van 20 kPa. De digitale BLDC-motor zorgt niet enkel voor een enorme kracht, maar de steelstofzuiger is hierdoor ook geluidsarm en zeer duurzaam. Het innovatieve ontwerp bevat een kierenzuiger en stofborstel, waardoor je moeiteloos stof en vuil van alle oppervlakken kunt verwijderen. Of het nu gaat om harde vloeren, tapijten of meubels, deze veelzijdige stofzuiger biedt superieure prestaties en maakt elk hoekje en gaatje grondig schoon. Het stofreservoir ledig je met één druk op de knop. Met de muurbevestiging kan je je steelstofzuiger na gebruik netjes opbergen.

Hulpmiddelen voor een grondigere reiniging:

DO7294S DOMO Stofzuiger met zak - 5 L - 800 W - geel/zwart

Voor een propere en nette woning moet je regelmatig de stofzuiger bovenhalen. En alles is leuker als het er goed uitziet, toch? Stofzuig daarom je huis met de stofzuiger DO7294S van DOMO. De unieke gele kleur zorgt voor een vrolijke toets. Bovendien heeft het toestel een capaciteit van 5 liter, zodat je even kan wachten alvorens de stofzak te vervangen. Met deze stofzuiger haal je niet enkel een grote, maar tegelijk ook een krachtige stofzuiger in huis. Dankzij de sterke zuigkracht maakt stof geen schijn van kans. Met de bijgevoegde parketborstel stofzuig je probleemloos parket.

DO7297S DOMO Stofzakloze stofzuiger - 2,5 L - 700 W - goud/zwart

Nooit meer last van overvolle, geurige stofzakken dankzij onze DOMO stofzakloze stofzuiger DO7297S. Met een royale capaciteit van 2,5 liter en een krachtige 700 watt motor biedt deze stofzuiger je een uitzonderlijk aangename stofzuigervaring. Dankzij ons innovatieve stofzakloze ontwerp hoef je nooit meer stofzakken te vervangen, open gewoon het reservoir en al het vuil verdwijnt in je vuilbak. De zuigkracht van dit toestel blijft nu nog langer behouden dankzij de multicycloontechnologie en uitwasbare filters! Elk onderdeel van je huis is straks piekfijn proper dankzij de meegeleverde accessoires: een meubelzuigmond, kierenzuiger, stofborsteltje en parketborstel zitten er gratis bij.

DO239S DOMO Handstofzuiger 'Power Stick' - BLDC-motor - 10,8 V

Gebruik de handstofzuiger DO239S van DOMO om kleine vuiltjes op te nemen. Geen gedoe meer met die grote stofzuigers om enkele kruimels op te zuigen. Het toestel is klein maar sterk. Uitgerust met een krachtige, digitale 120 W BLDC-motor maar ook compact, licht, duurzaam en geluidsarm. Dankzij zijn hoge zuigkracht neem je vuiltjes op in een handomdraai. Berg het toestel op in zijn oplaadstation waar je ook de kierenzuiger en stofborstel kan in plaatsen. Ideaal voor op kantoor, in de keuken, badkamer,…

 • Haal alles uit de kast!
  Gebruik deze gelegenheid om ook elke kast uit te kuisen zodat deze ook weer fris en proper zijn voor het komende jaar: 
  • Haal alle spullen uit de kast en leg ze op een proper oppervlak. 
  • Stof de binnenkant van de kast af en poets ze daarna met een allesreiniger en een zachte spons. 
  • Kuis ook alle lades en legplanken. 
  • Laat de binnenkant eerst goed drogen. Vul daarna je kasten opnieuw en grijp je kans om je kast te reorganiseren.
  • Doneer overbodige spullen, gooi vervallen producten weg, vervang je winterkleding door zomerkleding enz. 
 • Was de ramen en laat frisse lucht binnen. Terwijl je de ramen poetst, kan je tevens de kamer verluchten. Win-win! Haal eerst alles van de vensterbank en bescherm de vloer tegen water met een oude dweil of kranten. Veeg daarna de vensterbanken schoon met een vochtige doek. 

TIP:

Wil je doorheen het jaar continu je ruimtes verluchten, maar kan je niet altijd je ramen open zetten in de winter? Dan kan een luchtreiniger een goede oplossing zijn. 

DO264AP DOMO Luchtreiniger met ionisator

Verwijder alle onzuiverheden uit de lucht met de luchtreiniger DO264AP van DOMO. De reiniger heeft een dubbel filtersysteem. De HEPA filter haalt 99,97% van de onzuiverheden uit de lucht zoals stofdeeltjes, pollen, bacteriën, rook,… De actieve koolstoffilter laat onaangename geuren zoals die van sigaretten, huisdieren, amoniak, benzine,… verdwijnen. Ook klachten van allergie voor hooikoorts of huisstofmijt verminderen aanzienlijk dankzij deze luchtreiniger. De ionisatiefunctie brengt negatieve ionen in de lucht die stofdeeltjes verwijderen. Het toestel is geschikt voor ruimtes tot max. 20 m2/50 m3.

 • Vergeet de deuren niet! Ook hier kruipt stof en vuil tussen. Met een spons of vochtige doek maak je alle deuren én klinken weer brandschoon. Laat de deur ook openstaan nadat je ze hebt gepoetst, dan kan je de kamer optimaal verluchten. 

 • Dweil de vloer. De laatste stap van de grote lentekuis is de vloer. Of je nu keramische tegels, natuursteen, laminaat of parket hebt liggen, een goede vloerreiniger kan al deze materialen aan. Bovendien moet je niet sleuren met emmer en dweil en bespaar je een hoop water!

Hulpmiddelen voor zuinig en makkelijk dweilen:

DO228SV DOMO Steelstofzuiger 3-in-1 - 0,5 L - 21,6 V - 50 min

Geef je huis tussendoor een snelle opfrisbeurt met de DOMO steelstofzuiger DO228SV. De steelstofzuiger is voorzien van een 3-in-1 systeem wat super handig is. Het toestel is namelijk uitgerust met een uitneembare kruimelzuiger én dweilsysteem. Met dat laatste stofzuig en dweil je dus in één beweging. Bij het stofzuigen kies je tussen 2 snelheden. Het krachtige cycloonsysteem met 21,6 V zorgt ervoor dat je geen enkel stofje mist. Nadien plaats je hem gewoon terug in zijn oplaadstation. De steel kan je plooien voor een extra compacte opberging.

DO235SW DOMO Vloerreiniger 'Pro Wet Cleaning' - 14,4 V

Met de DOMO vloerreiniger ‘Pro wet cleaning’ DO235SW maak je veel sneller en efficiënter schoon. De roterende rollen worden automatisch bevochtigd met schoon water en verwijderen zo het grootste en hardnekkigste vuil. Met een volle batterij dweil je bovendien een half uur elektrisch en het kost je de minste moeite. Ook ideaal voor een snelle -on spot- reiniging want een ongelukje is snel gebeurd. Dankzij de reinigingsfunctie maak je de rollers meteen weer proper voor de volgende poetsbeurt.

3. Checklist per ruimte

Naast de voorgaande 6 vaste stappen die voor elke kamer gelden, overlopen we nog wat to-do’s per type kamer:

Ο Slaapkamers

  • Verwijder en was al het beddengoed (lakens en kussenslopen) en steek alles in de wasmachine. 

  • Leg alle kussens alsook het donsdeken een dag op de wasdraad om te verluchten. 

  • Stofzuig je matras diepgaand met een matrasreiniger. Deze zorgt ervoor dat je matras goed schoongemaakt wordt en alle huisstofmijt eruit wordt gezogen. Draai je matras en herhaal deze stap ook op de zijde waar je de komende maanden op zal slapen. 

  • Verplaats je bed en stofzuig en dweil eronder.

  • Verwijder stof van jouw nachtkastjes en andere meubels, maar check ook de lades op onnodige rommel! Meestal kan hier de helft in de vuilbak of terug naar de oorspronkelijke plaats. Boeken en afstandsbedieningen even afstoffen en alles kan er weer een tijdje tegenaan.

  • Vergeet ook niet de kapjes van de nachtlampen te stofzuigen. Daar kan een kledingroller heel handig voor zijn. Die pakt het stof zo op en houdt het goed vast. 

  • Leg ‘s avonds pas propere lakens op je bed, op die manier heeft je matras ook voldoende tijd gekregen om te verluchten.

Tip: Investeer in een kwalitatieve matrasreiniger

DO223S DOMO Power Brush Bed & Sofa - 0,2 L - 350 W

Met de DOMO Power Brush ‘bed & sofa’ DO223S zorg je voor een dieptereiniging van je matras. Maar ook je gestoffeerde meubels, kussens, kleine tapijten en de mand van je huisdier worden helemaal schoon met de handstofzuiger. Bacteriën maken geen schijn van kans dankzij de steriliserende werking van het UV-licht. De roterende borstel klopt vastzittend vuil los. De krachtige stofzuiger verwijdert huisstofmijt, bacteriën, haar,... Slaap gerust en allergievrij! Bovendien maak je de Power Brush eenvoudig schoon, het stofreservoir is verwijderbaar.

DO234S DOMO Power Brush Mattress dust & Mitekiller - 0,5 L - 700 W

Zorg vanaf nu zelf voor een professionele UV-dieptereiniging in huis voor alle bekleding. Dit om huisstofmijt, bacteriën en haar te verwijderen. Maar de power brush ‘Mattress dust & mite killer’ DO234S van DOMO is ook uiterst effectief tegen allergenen, huid-, slaap- en ademhalingsproblemen. Denk maar aan het reinigen van matrassen, gestoffeerde meubels, kussens, … Het zorgt voor een gezondere leefomgeving in huis. De geavanceerde cycloontechnologie met efficiënt filterscheidingssysteem bevordert de permanente zuigkracht en zorgt voor weinig onderhoud aan het toestel.

Ο Badkamer

  • Verwijder al het vuil uit het doucheputje

  • Reinig en desinfecteer de badkuip en/of douche. Denk ook aan de douchekoppen en kranen. Demonteerbare douchekoppen kan je in azijn leggen en laten weken voor het beste resultaat.  Bij andere (vaste) kranen kan je er in azijn gedrenkte watten omheen leggen. 

  • Was badmatten en handdoeken, steek ook je douchegordijn in de wasmachine.

  • Verwijder vuil en kalk van badkamertegels.

  • Reinig douchedeuren en spiegels.

  • Neem ook je make-up-lade en medicijnenkast eens onder handen: gooi miskopen of verouderde make-up in de vuilbak, net zoals vervallen medicatie. Heb je nog nagellak staan die je zelden gebruikt? Gooi de nagellak die bijna op is gewoon weg (je krijgt er toch nooit meer 10 nagels mee gedaan) en doe een druppeltje oplosmiddel (nagellakremover) in nagellak die al stroperig is geworden. 

  • Reinig of vervang de ventilatie van de badkamer indien nodig.

Ο Toilet

  • Gezien toiletten op regelmatige basis worden onderhouden heb je hier tijdens de lenteschoonmaak meestal niet veel extra werk aan. 

Ο Keuken

  • Reinig je gootsteen zorgvuldig.

  • Ontkalk elektrische keukenapparaten (waterkoker, koffiezetapparaat) en kranen.

  • Was de keukenkastjes af, zowel binnen als buiten. Vooral de kruidenlade en voorraadkast hebben tijdens deze voorjaarsschoonmaak een echte opschoonbeurt nodig. Bekijk elk potje, check de houdbaarheidsdatum en ga er ook gelijk even met een natte doek over.

  • Je dampkap proper maken is ongetwijfeld een werkje waar je tegenop kijkt. Maar wist je dat je de filter ook gemakkelijk in de afwasmachine kan steken? Ondertussen kan je de rest van de dampkap en het rooster volledig schoonmaken.

  • Maak de binnenkant en buitenkant van je koelkast grondig schoon. Ruim de koelkast  volledig uit om ze helemaal goed schoon te maken. Potjes die over datum zijn, gaan weg en de glazen schappen en groentelade worden flink uitgesopt.

  • De diepvriezer kan je ontdooien en check nog een keer alles wat erin ligt. Ligt het er langer dan een half jaar? weg ermee! Heb je een ‘No-frost’-diepvries? Dan heb je geluk en moet je hem zelfs niet ontdooien! 

  • Ook de vaatwasser krijgt een extra schoonmaakbeurt. Met een theelepeltje baking soda in je vaatwasser en het draaien van een intensief programma (zonder vaat in je vaatwasser) is ook deze proper.

  • De oven reinigen indien dit nodig is. Je hebt hier allerlei middeltjes voor, maar met een citroen en baking soda geraak je al heel ver. 

  • Geef ook je vuilnisbak een goede schoonmaakbeurt, doe er watjes gedrenkt in essentiële oliën in.

Tip: Heeft je diepvriezer zijn beste tijd gehad? Of wil je een energiezuiniger model? Kies dan zeker voor een no-frost diepvriezer, zo spaar je volgend jaar alvast weer wat werk uit én het is goed voor je portemonnee: 

DO91203F DOMO Diepvriezer - C - 161 L - wit

Maak kennis met de DOMO diepvriezer DO91203F. Een diepvriezer met energieklasse C, een inhoud van 161 liter en een invriesvermogen van 12 kg per dag waardoor invriezen en vers houden moeiteloos wordt! Deze diepvriezer heeft een automatische ontdooiing (no frost), een supervriesfunctie en een elektronische temperatuurregeling. Geniet van een overzichtelijke organisatie dankzij de 2 uitschuifbare plateaus en de 3 transparante lades. Deze diepvriezer in witte uitvoering, met een afmeting van 54 x 64,5 x 143 cm en omkeerbare deur met magnetische afsluiting, past perfect in elke ruimte. Het toestel heeft een geluidsniveau van 39 dB.

Ο Eetkamer & woonkamer

  • Stof de lusters en het plafond af.

  • Haal je gordijnen af, was ze zelf voorzichtig met een fijnwas óf breng ze naar de stomerij. 

  • Stofzuig alle bankhoezen en kussens. En als je bankhoezen afneembaar zijn, steek ze dan ook in de wasmachine.

  • Haal overal een stofdoek overheen. Gebruik niet alleen een droge maar ook een natte doek. Hiermee verplaats je niet alleen het stof, maar haal je het ook echt weg. Vergeet ook spiegels en schilderijen niet. 

  • Stof de deurlijsten en plinten af. 

  • Maak deuren, deurknoppen en lichtschakelaars proper.

  • Stof al je elektronica af, zoals bijvoorbeeld je digicorder.

  • Geef je woonkamer een grondige stofzuigbeurt, verplaats je meubels zoals de zetel en ga ook eens onder de meubels.

  • Reinig het tapijt en dweil de vloeren.

4. Klaar!

 • Verwen jezelf met een goed glas wijn (of alcoholvrije smoothie), want jij bent nu helemaal rond met de jaarlijkse lenteschoonmaak!

Download hier de compacte checklist:


7 maart 2024
31 januari 2024