Recept zuurdesemstarter broodbakmachine

Zuurdesemstarter

Bereidingstijd: 7 dagen


Benodigheden

  • Lauw water
  • Bio rogge- of speltmeel
  • Bokaal van minstens 1 liter

Bereiding

 

DAG 1

Meng 50 ml lauw water en 50 g meel goed door elkaar in een bokaal.

DAG 2 Meng 50 ml lauw water en 50 g meel goed door elkaar in een apart kommetje.
Voeg dit toe aan het mengsel in de bokaal en roer het geheel goed door elkaar. 
DAG 3 Vanaf dag 3 zie je activiteit bij je starter en is deze een beetje gegroeid.
Herhaal de stappen van dag 2. Meng 50 ml lauw water en 50 g meel goed door elkaar in een apart kommetje en roer het nieuwe mengsel bij in de bokaal.
DAG 4 Nu begint je zuurdesemstarter al goed te bubbelen en hij ruikt licht zurig.
Haal 75 g van het mengsel uit de bokaal en gooi dit weg. 
Meng 75 ml lauw water en 75 g meel goed in een apart kommetje en voeg toe aan het mengsel in de bokaal en roer goed door elkaar
DAG 5 De starter groeit en bubbelt steeds meer en begint zuriger te ruiken.
Haal 100 g van het mengsel uit de bokaal en gooi dit weg.
Meng 75 ml lauw water en 75 g meel goed in een apart kommetje en voeg toe aan het mengsel in de bokaal en roer goed door elkaar.
DAG 6 Je zuurdesemstarter is nu flink actief en verdubbelt zelfs in grootte na het voeden.
Haal 100 g van het mengsel uit de bokaal en gooi dit weg.
Meng 100 ml lauw water en 100 g meel goed in een apart kommetje en voeg toe aan het mengsel in de bokaal en roer goed door elkaar.
DAG 7

De starter ruikt lekker zurig en bubbelt. Als je hem gevoed hebt, wordt hij zeker twee keer zo groot. 
Je zuurdesemstarter is nu klaar voor gebruik!

 

29 maart 2024
29 maart 2024