Besparen door je eigen brood te bakken

We leggen je graag uit hoe!

Geplaatst op 16 september 2022
Besparen door je eigen brood te bakken

Besparen door je eigen brood te bakken

Het nieuwe schooljaar is weer gestart. De ochtendrush zijn we  terug gewend en we doen ons uiterste best om tijdig aan de schoolpoort te staan en op het werk te aan te komen. De boeken zijn gekaft, de schoolspullen gekocht en de brooddozen worden weer dagelijks in veelvoud gevuld. Een heerlijke tijd, we krijgen terug structuur in onze dagen, maar we worden dit jaar ook wel met onze neus op het feit gedrukt dat het leven duurder geworden is. Helaas geldt dat niet alleen voor de schoolartikelen, ook in de supermarkt voelen we de prijsstijgingen… We worden steeds bewuster van onze uitgaven en denken meer en meer na over hoe we kunnen besparen.

 

Een van die besparingsmogelijkheden is zelf brood bakken! Bijna in alle Belgische gezinnen gaan de boterhammen er razendsnel door. Zowel volwassenen als kinderen starten er de dag mee, eten het als lunch of avondmaal en soms zelfs ook als tussendoortje. Bij de bakker betaal je voor een brood vandaag zo’n € 2,70 en dat eet je met een gezin binnen enkele tellen op. Is je eigen brood bakken dan de betere optie? Bij DOMO zijn ze alvast overtuigd van wel!  Ze hebben de prijs van een groot brood berekend op basis van de huidige winkelprijzen en gemiddelde energiekosten: 

Supermarktprijzen op 08/09/2022, herleid naar de hoeveelheden nodig voor 1 wit  brood van 800gr: 

Witte bloem 520gr € 0,53
Boter 25gr € 0,06
Water 310ml € 0,13
Zout 2gr € 0,01
Suiker 2gr € 0,01
Instantgist 4gr € 0,04
    = € 0,78 voor de ingrediënten

 

Tel hierbij nog de gemiddelde energietarieven + bijkomende kosten = circa € 0,50/kWh en het verbruik van de DOMO Broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus (= 0,7kwh = € 0,35), dan komt je een prijs van circa € 1,13 voor dit zelfgebakken brood.

Is de aankoop van een broodbakmachine een investering? Ja, maar denk aan de voordelen die eraan gekoppeld zijn:

  • De rekensom van hierboven toont duidelijk de prijsvoordelen aan: Slechts € 1,13 per brood! Flink de moeite dus als je nu regelmatig halthoudt aan de bakkerij. Wie nu om de twee dagen brood aankoopt bij de bakker besteed daar jaarlijks € 492,75 aan (zonder verplaatsing meegerekend). Indien je het zelf zou bakken kom je op € 206,23 = een besparing van € 286,52! 
  • Bak jij je eigen brood, dan heb je alles voor het zeggen! De ingrediënten, broodgrootte, duur van het bakken, afwerking, dikte van de sneedjes en ga zo maar door. Je brood is altijd kraakvers, want via de timerfunctie kan je de machine programmeren zodat hij ’s nachts het werk doet. Geen ritjes meer naar de bakker vlak voor sluitingsuur met de vrees dat alles reeds uitverkocht is… Daarbovenop zitten er in zelfgemaakte producten veel meer voedingsstoffen en vitaminen dan bij kant- en klare producten die je koopt. Je weet precies wat erin zit en dat smaakt des te meer!

Onderstaande broodbakmachines van DOMO nemen het werk volledig van je over en bieden tal van opties. Al snel verdien je de aankoop van je broodbakmachine terug en bedenk ook hoe leuk het is om je zelfgemaakte “bokes of stuutjes” te smeren voor jezelf, je partner of kinderen.

 

 

B3973 DOMO Broodbakmachine 700-1000gr - 12 programma's - incl. warmhoudfunctie

Bakken is een hele kunst, dat is waar! Maar met dit toestel en zijn 12 vooraf ingestelde bakprogramma’s kom je al een heel eind. De grootte van je brood valt te kiezen tussen de 700 tot 1000 gram en dankzij de timer kan je het bakken programmeren tot 13 uur ver. Er is ook de warmhoudfunctie én korstbruiningscontrole voor garantie op een lichte, middelmatige of donkere korst. Helemaal hoe jij het wenst dus! Uniek aan dit toestel is het bakprogramma voor glutenvrije broden om ook diegenen met intoleranties te plezieren.

B3974

Deze broodbakmachine leunt sterk aan tegen de voorgaande, enkel het glutenvrije bakprogramma heeft deze niet. Het toestel is uitgerust met een cool touch behuizing en binnenin is de broodkuip en menghaak vervaardigd met een antiaanbaklaag. Om je echt goed op weg te helpen komt deze machine ook met een maatbeker en -lepel, plus (uiterst handig) een receptenboekje boordevol inspiratie!

B3971 DOMO Broodbakmachine 500-750-1000gr - 18 programma's - incl. dispenser en glutenvrij programma

De laatste in deze rij van drie is de meest geavanceerde! Hierbij stijgen de bakprogramma’s van 12 naar 18 programma’s en de programmeerbare tijd van 13 naar 15 uur. Ook naargelang de grootte van het brood is er meer keuze, namelijk 500, 750 gram of 1 kilogram. Verder heeft dit toestel een roestvrijstalen behuizing en bevat het een verdeler voor bijvoorbeeld fruit of noten voor de specialere broden. Bij dit toestel kan je uiteraard ook beroep doen op de warmhoudfunctie, korstbruiningscontrole, antiaanbaklaag en bijhorende hulpmiddelen.

 

Je vindt al deze toestellen op onze website onder Broodbakmachines!

 

 

16 september 2022
15 september 2022