Benodigdheden
VOOR DE FALAFEL:
- 250 g gedroogde kikkererwten
- 1/2 rood pepertje, fijngehakt
- 1 teentje look
- 1/2 ui, in grove stukken
- 1 handje koriander, grof gehakt
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 flinke snuif zout
- olijfolie
VOOR HET FLATBREAD:
- 100 g bloem
- 100 g volle yoghurt
- scheutje olijfolie
- 1 tl karwijzaadjes
VOOR HET SLAATJE:
- 1 komkommer, in brunoise
- 2 tomaten, fijngesneden
- 2 stengels lente-ui, fijngehakt
- snuifje piment d'espelette
- snuifje zout
- flinke scheut olijfolie
- sap van 1 limoen
- enkele takjes koriander, fijngehakt
- enkele takjes munt, fijngehakt
VOOR HET YOGHURTSAUSJE:
- 125 g Griekse yoghurt
- 1 klein teentje look, geperst
- enkele blaadjes munt, fijngehakt
- peper en zout
Bereiding
- Laat de kikkererwten een nachtje weken in water. Giet ze af en doe ze in de blender samen met het rood pepertje, de look, de ui, de koriander, kurkuma, komijn en zout. Mix glad en voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe. Zet even in de koelkast en maak ondertussen het flatbread.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem met de yoghurt en een scheutje olijfolie tot een mooi deegje. Voeg er de karwijzaadjes aan toe.
- Verdeel het deeg in kleine bolletjes en rol ze uit.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout.
- Bak de flatbreads gedurende 15 min. op 180°C in een voorverwarmde oven.
- Meng alle ingrediënten voor het slaatje en voor het sausje.
- Verwarm de heteluchtfriteuse voor op 180°C.
- Rol balletjes van het falafeldeeg en bak ze gedurende 4 à 5 min. in de heteluchtfriteuse tot ze goudbruin zijn.
- Leg een stuk flatbread op een bord. Leg er wat groentjes en enkele falafelkroketjes bovenop. Werk af met het yoghurtsausje en nog wat extra verse kruiden.
Smakelijk!
23 augustus 2022