Elektrotoestellen die je helpen besparen... Hoe? DOMO legt het je graag uit!

We zetten enkele toestellen en tips op een rij, die je op een simpele manier energie doen besparen. Want… Vele kleine acties samen, kunnen een groot verschil maken! 

Geplaatst op 23 september 2022
Elektrotoestellen die je helpen besparen... Hoe? DOMO legt het je graag uit!

Elektrotoestellen die je helpen besparen... Hoe? We leggen het je graag uit.

De energieprijzen blijven maar stijgen en ons dagelijks leven wordt steeds duurder. We zetten enkele toestellen en tips op een rij, die je op een simpele manier energie doen besparen. Want… Vele kleine acties samen, kunnen een groot verschil maken! Door slimme keuzes te maken en juist te investeren kunnen we zowel energie als tijd én centen besparen. Vandaar, enkele van DOMO’s nieuwste en ‘bewuste’ toestellen op een rij, die prijs/kwaliteit heel erg goed zijn en die ons kunnen helpen deze winter efficiënt en aangenaam door te brengen. DOMO geeft je een overzicht van de beste investeringen.

DO726BL DOMO Soepmaker 'Soup Genius' - 1,2 L - 8 programma's 

Donkere en koude dagen, vragen om warme soep. Alhoewel het handig is om soep kant-en-klaar aan te kopen of soep te bestellen bij de lunch, kan zelf soep maken een hele besparing zijn.

De meeste mensen bereiden soep nog steeds op de traditionele manier: in een kookpot, op het kookvuur en met een handmixer. Dat zijn verschillende energieverslinders en bovendien gaat er telkens warmte en energie verloren als je moet controleren of de groenten beetgaar zijn. Een soepmaker vermijdt het verlies van warmte en heeft ook een sensor waardoor die niet langer opstaat dan nodig. DOMO lanceert nu een topper onder de soepmakers: de Soup Genius.

Deze digitale soepblender verklapt zijn kunnen al bij de naam. Het is niet alleen een soepmaker, maar ook een blender en het heeft zelfs nog meer in petto! Dit toestel bevat 8 programma’s, waaronder zelfs een pastasaus-programma. Met enkele ingrediënten en de juiste instellingen maak je in 1 toestel een volledige pastasaus mét vlees. ​ Dat wil zeggen... Geen verschillende pannen, potten, kookvuren, mixer of blender meer nodig. Je verbruikt net zo veel energie als nodig én als kers op de taart bespaar je ook op afwas!

De hittebestendige glazen kan heeft een capaciteit van 1000 ml voor warme bereidingen en 1200 ml voor koude bereidingen. Dit toestel blinkt uit in veiligheid door de handige vulopening en ingebouwde veiligheid in het deksel, alsook de droogkookbeveiliging en het verborgen verwarmingselement. Het mes bestaat uit 4 bladen om het perfecte mixresultaat te bekomen.B3973 DOMO Broodbakmachine 700-1000gr - 12 programma's - incl. warmhoudfunctie 

Ook ons brood kunnen we niet missen, nochtans staat de prijs van een brood bij de bakker intussen al op €2,70. Steeds meer mensen gaan daarom zelf brood bakken! DOMO berekende welk prijsvoordeel het exact kan opleveren wanneer je jouw eigen broodje bakt met een broodbakmachine. Deze rekensom loonde de moeite, want na het samentellen van de bakingrediënten en de energiekosten van de machine kwam dat uit op de kostprijs van ongeveer €1,13 per brood. Een immens verschil dus van €1,57 en al zeker wanneer er wekelijks enkele broden over tafel gaan. Daarbovenop is het ook extra leuk om je brood eigenhandig te bakken! Je kiest alles zelf, van ingrediënten tot bakprogramma en zelfs bruining van de korst.

Wil je meer info over deze berekening? Check het volledige artikel.

Dankzij de DOMO-broodbakmachine B3973 is dat dan ook een fluitje van een cent. Met de 12 bakprogramma’s bekom jij met enkele drukken op de knop eender welk brood van 700 tot 1000 gram. Hou je van kraakvers, doe dan beroep op de timer- of warmhoudfunctie. Deze timerfunctie kan je tot 13 uur ver programmeren en zorgt ervoor dat je brood lekker warm is bij het opstaan, moest je bijvoorbeeld eens kunnen uitslapen. Bonus, deze broodbakmachine is aangepast om ook glutenvrije broden mee te bakken!

DO533FR DOMO Deli-fryer - 5 L - 2000 W

Winter of zomer, we houden van onze Belgische frietjes! Niets boven een wekelijkse portie met een lekkere snack. We weten ondertussen wel dat zelf frietjes bakken veel voordeliger is dan frietjes gaan halen in de frituur. Maar wist je ook dat overstappen van een traditionele friteuse (of oven) naar een Deli-Fryer nog een extra besparing kan opleveren? En wel om meerdere redenen:

Olie wordt steeds duurder. Niet enkel de olie aan de pomp, maar ook de huishoudelijke frituurolie, maïsolie… worden schaarser en dus ook duurder. Met een heteluchtfriteuse bak je volledig vetvrij en het biedt tal van mogelijkheden: Niet enkel frietjes, kroketten en snacks zijn hiervoor geschikt, ook vlees, groenten en zelfs quiches of cakes smaken heerlijk wanneer je ze bereidt in de Deli-Fryer!
Ook qua energie verbruikt een Deli-Fryer een pak minder (gemiddeld 2000 Watt) in vergelijking met een traditionele friteuse (± 3000 W) of elektrische oven (± 3000 W). Bovendien moet je de Deli-Fryer niet voorverwarmen en werkt die enkel zo lang het nodig is. Er is geen verlies van energie voor- en na het bakproces.
En last but not least: een Deli-Fryer is ook veel makkelijker proper te maken dan een friteuse. We zijn alvast fan van alles wat ons minder afwas bezorgd!
Deze Deli-Fryer XXL van DOMO heeft een extra grote capaciteit tot 5,5 liter en 1,5 kg. Ook hier kan je vertrouwen op vooraf ingestelde programma’s die het werk doen voor jou. Het gebruik van de Deli-Fryer is naast energiezuinig trouwens ook duurzaam, want geen vetstof betekent ook geen afval! Nog niet helemaal overtuigd? Op de DOMO site vind je recept inspiratie wat jij er binnenkort allemaal mee kan klaarmaken.


DO331L   DOMO Folielasapparaat incl. rol zakjes 5m - 130 W

Je kent het wel, je ziet in de supermarkt een promo staan van ‘5 + 5 gratis’ en nu zit je daar met 10 courgetten in je ijskast! Je hebt ze vast heel voordelig aangekocht, maar nu moet je ze ook tijdig kunnen consumeren. Of… Waarom vries je ze niet in? Heb je al eens gedacht aan een folielasapparaat? Het helpt je fruit, groenten, vis, vlees... vacuüm te verpakken en daardoor bewaar je voeding aanzienlijk langer, mét een optimaal behoud van smaak, voedingsstoffen en versheid! DOMO biedt momenteel 3 modellen aan, ontdek ze hier!

DO91333C   DOMO Koel-vriescombinatie - D - 304 L - donker inox

Is jouw koelkast net nu aan vervanging toe? Vervelend, maar misschien levert het je wel net een besparing op! Oude koelkasten en diepvriezers zijn namelijk behoorlijke energieverslinders in huis. Wanneer je kiest voor een koelkast uit energieklasse D (of hoger) verbruik je een pak minder, en bovendien kan je deze aanschaffen via ecocheques. De overheid tracht op deze manier de keuze voor energiezuinige toestellen nog steeds zoveel mogelijk te stimuleren.

Dit combinatietoestel van DOMO heeft een ruime capaciteit met een koelgedeelte van 207 liter en een vriesgedeelte van 97 liter met leggers en lades. Het toestel staat elegant in de keuken door het donkere inox en vindt dankzij de omkeerbare deuren in iedere keuken of berging het perfecte plaatsje. Met functies als vakantiemodus, automatische no frost, alarm bij hoge temperatuur en supervriezen is het ook een erg slim en besparend toestel.

Hoe je jouw koelkast en diepvriezer onderhoudt speelt ook een grote rol in het energieverbruik! Neem volgende 8 tips ter harte om zo energiezuinig mogelijk te genieten van je koelkast:

  1. Vul je ijskast altijd voor ongeveer 3/4e. Prop je die te vol, dan moet die harder werken en verbruikt die dus meer. En omgekeerd geldt hetzelfde: hoe leger je koelkast, hoe meer hij zal verbruiken. Voor de koude luchtcirculatie is het ideaal wanneer deze voor 75% gevuld is.
  2. Vermijd verpakkingen in de koelkast. Denk aan plasticfolie rond fruit en groenten, kartonnen eierdozen... Al deze items moeten mee gekoeld worden, wat dus extra energie opslorpt.
  3. Laat warme gerechten afkoelen vooraleer je ze in de koelkast plaatst, dit vermijdt extra verbruik en de groei van bacteriën.
  4. Ontdooi diepvriesproducten in de ijskast om het te helpen koelen.
  5. Deel je koelkast slim in! In iedere DOMO handleiding lees je welke voedingsmiddelen er het beste thuishoren op de bovenste- of middelste legger, de groentelade of het deurrek.
  6. Hou je koelkast op de ideale temperatuur van 4 à 6 graden, elke graad die daarvan afwijkt is 5% meer verbruik. Doe die koelkastdeur dus maar snel terug dicht!
  7. Als je diepvries een aangevroren ijslaag heeft, verbruikt die meer. Heeft jouw toestel geen ‘no frost-functie’, dan moet je die regelmatig eens ontdooien. Een ijslaag van 3 mm zorgt al voor een 30% hoger verbruik!
  8. Ook het rooster achteraan is gevoelig. Als er zich daar stof verzamelt produceert het toestel meer warmte en kan het verbruik opnieuw met zo’n 30% stijgen. Om het half jaar een grote kuis inlassen kan je dus een hoop energie besparen!

23 september 2022
22 september 2022