Tips voor het bakken van heerlijk brood

Ontdek onze tips om zelfgebakken brood elke keer te doen lukken!

Geplaatst op 12 april 2021
Tips voor het bakken van heerlijk brood

Tips voor het bakken van heerlijk brood

Respecteer steeds deze volgorde:

  1. Neem de bakvorm uit het toestel, alvorens de ingrediënten toe te voegen. Zo voorkom je dat de ingrediënten op de hete verwarmingselementen vallen, waardoor er brand veroorzaakt kan worden.
  2. Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn.
  3. Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
  4. Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
  5. Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in de bloem. Gist mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water of melk.

 

  • Je kan de versheid van gist vaststellen door de volgende test: los in een half kopje lauw water 1 tl suiker op  en voeg aan dit mengsel 1 tl gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen. Pas dan weet je dat de gist vers is.
  • Ongeveer 5 tot 10 min. na de start van de broodbakmachine kan je testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische ronde bal. Je opent het deksel en raakt even met je vinger de bovenkant van de deegbal aan:
    • Als het deeg iets blijft plakken aan je vingers is het goed.
    • Blijft het deeg plakken aan de bakvorm, dan is deze te nat.
    • Blijft het deeg niet kleven aan je vingers, dan is de deegbal te droog.
  • Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien je een van deze 2 ingrediënten niet mag gebruiken vanwege een dieet, laat dan het andere ook weg. Je krijgt dan brood zonder zout en suiker.
  • Wil je meteen een nieuw brood bakken, laat dan de machine 10 tot 20 min. afkoelen alvorens deze opnieuw te gebruiken.
  • Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte, omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal.
  • Gebruik nooit grotere hoeveelheden dan vermeld. Als je te veel deeg maakt, kan dit uit de bakvorm rijzen en op het hete verwarmingselement vallen, waardoor er brand veroorzaakt kan worden.
  • Het brood dat je zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen en is dus maar beperkt houdbaar. Indien je het brood luchtdicht verpakt, nadat je het goed hebt laten afkoelen, kan je het brood een aantal dagen bewaren. Uiteraard kan je het brood ook invriezen.
  • Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het toestel op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht.

 

Ontdek hier ons gamma Broodbakmachines

1 november 2021
15 februari 2021