Benodigdheden
- 4 grote zoete appels (bijvoorbeeld Jonagold of Elstar)
- 1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar)
- 4 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl kaneelpoeder
- 4 klontjes boter (ongeveer 1 tl per appel)
- 1 ei (voor het bestrijken)
- Optioneel: rozijnen of gehakte noten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Zorg dat de appels heel blijven.
- Meng in een kommetje de basterdsuiker met het kaneel.
- Plaats een klontje boter in het midden van elke appel.
- Strooi een ruime hoeveelheid van het kaneelsuikermengsel in het gat van de appel. Voeg eventueel wat rozijnen of gehakte noten toe voor extra smaak.
- Snijd het bladerdeeg in vier gelijke vierkanten.
- Plaats elke appel in het midden van een plak bladerdeeg.
- Vouw de hoeken van het bladerdeeg omhoog en druk ze voorzichtig samen bovenop de appel, zodat de appel volledig is ingepakt.
- Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee voor een mooie goudbruine kleur.
- Bestrooi de bovenkant eventueel met een beetje extra kaneelsuiker.
- Bak de appelbollen in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
- Laat de appelbollen 5 minuten afkoelen voordat je ze serveert. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom!
Tip: Gebruik kaneelstokjes als decoratie voor een feestelijke touch. Geen basterdsuiker in huis? Vervang het door kristalsuiker met een scheutje honing.
Smakelijk!
8 januari 2025