Benodigdheden
- 6 ansjovis (gepureerd tot een pasta)
- 1 hele knoflookbol + 2 teentjes (fijn geraspt)
- 5 el mayonaise
- 2 el Dijon mosterd
- 2 el olijfolie
- Een hele kip van +/- 1,5 kg
- 2 citroenen, zeste en sap van 1 citroen
- 200 g brood (gescheurd in kleine stukjes)
- 6 plakjes ontbijtspek (krokant gebakken)
- 2 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt) + extra om te garneren
- 2 kroppen Romeinse sla (hart en blad gescheiden, gescheurd)
- Zout en zwarte peper
- Een kopje water
Bereiding
- Verwarm de airfryer tot 180°C. Meng de ansjovis, geraspte knoflook, 3 el mayonaise, 1 el mosterd, 1 el olijfolie en flink wat gemalen zwarte peper tot een glad mengsel.
- Kruid de kip vanbinnen en vanbuiten met wat peper en zout. Halveer een citroen en stop deze in de holte. Zet 1 el van de ansjovismayonaise apart en wrijf de rest van de saus over de kip.
- Wikkel de hele knoflookbol in folie. Doe de kip in de airfryer en doe de knoflookbol erbij. Voeg een klein kopje water toe. Laat de kip 35 minuten bakken op 160°C. Draai de kip na 15 minuten om zodat ze aan alle zijdes gelijkmatig gebakken wordt. Haal de kip eruit en laat rusten. Controleer of deze gaar is door in het dikste deel van de dij van de kip te prikken. Er moet helder vocht uitlopen.
- Giet het sap uit de airfryer in een kleine ovenschotel die in het toestel past. Pers de bol knoflook uit en doe de helft in de schaal, samen met de stukjes brood. Bak 3-5 minuten tot het knapperig is.
- Meng ondertussen de overgebleven knoflook, mayonaise, mosterd, olijfolie, citroenzeste en -sap, het ansjovismengsel en de Parmezaanse kaas in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout en schep de Romeinse sla erdoor. Breek het spek in kleine stukjes en voeg toe aan de kom samen met het krokant gebakken brood.
- Snijd de kip in stukken en leg ze op een schaal. Strooi er wat extra Parmezaanse kaas over om op te dienen.
Smakelijk!
18 februari 2025