Benodigdheden
-
500 g bloem type 00 of patentbloem
-
300 ml lauw water
-
1 g droge gist
- 15 g zout
Bereiding
- Giet het water in een mengkom. Voeg de gist toe en los deze op met een vork. Laat het mengsel een paar minuten rusten.
- Voeg geleidelijk aan de helft van de bloem toe terwijl je mengt met een vork.
- Voeg vervolgens het zout toe aan het deeg en voeg geleidelijk de resterende bloem toe.
- Wanneer het deeg te dik wordt, kneed dan verder met je handen. Bestrooi je handen vooraf met een beetje bloem. Houd de kom stevig vast met één hand en kneed met de andere hand. Ga door met deze beweging totdat al de bloem is opgenomen.
- Leg het aldus verkregen pizzadeeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed met beide handen gedurende 10 tot 20 minuten. Het deeg moet vochtig aanvoelen, maar mag niet aan je handen blijven plakken.
- Leg het deeg weer in een propere kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg 2 uur rijzen.
- Na deze 2 uur, verdeel dan het pizzadeeg in bolletjes. Bestrooi je handen hiervoor weer met bloem. Verdeel het deeg met je handen of een spatel in de hoeveelheid pizza’s die je wilt maken. Je hoeft het niet lang te kneden.
- Leg de bollen deeg gescheiden van elkaar. Laat de bollen deeg nog eens 6 uur afgedekt rusten.
- Bestrooi een snijplank of je aanrecht met bloem. Rol het pizzadeeg uit met je handen zonder het deeg te veel opnieuw te kneden. Gebruik geen deegroller, want deze zou alle belletjes in het gerezen deeg weer gladstrijken.
Tip: de soort of het merk bloem die je gebruikt, heeft een invloed op het resultaat. Type 00-bloem is een tarwebloem gemaakt van zeer fijn gemalen, gezeefde tarwe. Deze bloem is perfect voor pizza’s en zorgt voor een glad en elastisch deeg. De bloem maakt je pizza lekker krokant en toch zacht vanbinnen. Je kan hier zelf ook mee experimenteren.
Tip: als je het deeg de avond voordien maakt, bewaar het deeg dan gedurende de nacht afgedekt in de koelkast. Zowel het deeg als de saus kan je invriezen.
Smakelijk!